Hackaton nanotecnològica

Amb motiu de la celebració de la Primera Edició de el Congrés Anual de Nanociència i Nanotecnologia el passat 16 de novembre, va tenir també lloc l’activitat de la Nanothon, en col·laboració amb la Fundació Catalunya – La Pedrera Ciència.La Nanothon va consistir en un concurs entre estudiants de grau de ciències que havien d’investigar i crear un dispositiu o sistema hipotètic d’emmagatzematge i producció d’energia sostenible usant nanotecnologia, per subministrar llum i calefacció a l’edifici de la Pedrera per un any. Per aconseguir-ho, es van basar en el camp d’investigació que realitza Pedro Gómez, líder del grup de recerca Novel Energy-Oriented Materials al ICN2, i que va ser ponent en el Congrés Anual que es va celebrar al matí.

Daniel Rueda, investigador de doctorat del grup de Pedro Gómez, ens va ajudar a formalitzar el tema de el concurs, i ens va plantejar certes qüestions que encara estan obertes al seu camp i que podrien plantejar-se als concursants de la Nanothon.

Després de finalitzar el Congrés al matí, els participants es van mobilitzar fins a la Pedrera, on es van explicar les bases. Allà, van tenir un temps màxim de 4 hores per disposar-se en grups de 4 persones i començar la recerca. A l’acabar el temps, els concursants van enviar els seus respectius treballs a el comitè d’avaluació de la SCN2, i es van disposar a fer una breu presentació del seu treball que va finalitzar amb el lliurament de diplomes. Després de l’ardu treball durant 4 intenses hores, tots els grups es qüestionaven el mateix: per què encara no s’han substituït completament els sistemes de producció i emmagatzematge d’energia per aquells fets amb fonts renovables i materials no tòxics, i per què és necessària encara la recerca en aquest camp.

Seguint les bases del concurs i els criteris d’avaluació estipulats per la SCN2 i la Fundació Catalunya – La Pedrera Ciència, el comitè d’avaluació (Marta Delgà, Elena Fernández, Eduard Masvidal i Maria Tenorio) va triar com a guanyador a un dels grups. Com a premi, el dissabte 11 de gener tindrà lloc el Science Saturday, que inclourà la visita a diversos laboratoris de l’ICN2 i de l’ICMAB al matí, i la visita a l’edifici de la Pedrera a la tarda.

Per a nosaltres va ser una activitat molt enriquidora que va complementar l’objectiu de Congrés: despertar la curiositat sobre la investigació que realitza la nanotecnologia per combatre els desafiaments que comporta el canvi climàtic.

Autoría: Maria Tenorio

Traducció y edició: Elena Fernández