Assemblea General Ordinària

El passat dissabte 29 de setembre va tenir lloc la Primera Assemblea General Ordinària (PAGO) de la Societat Catalana de Nanociència i Nanotecnologia (SCN2). Aquesta intensa jornada es va estructurar en dues parts. Al matí, l’ordre del dia planejava una presentació general de l’associació i l’equip de la Junta Directiva, així com la votació dels documents oficials (Estatuts i Reglament de Règim Intern). A la tarda, una sèrie de dinàmiques de grup per conèixer-nos entre els membres tancaria aquesta primera jornada.

El dia començava a les 10h a l’Hotel d’Entitats de la UAB. El president de la SCN2, Roger Ponce, va donar la benvinguda a les més de 20 persones assistents membres de l’associació amb una breu presentació de què és aquesta associació, d’on ve i on va. Una petita associació que va començar fa dos anys de la mà de tres estudiants acabats de graduar que, fixant-se en les entitats i estructures que acullen estudiants i professionals d’altres carreres, van creure necessari crear una societat de nanotecnòlegs i nanotecnòlogues. Des d’aquell moment, l’associació va ser una prioritat important per a ells, i això va permetre que fos creixent a poc a poc. I fins al dia d’avui, la Junta Directiva de està formada per 8 càrrecs, que van ser presentats també dissabte, organitzats de la següent forma: equip de presidència i vicepresidència, amb Roger Ponce i Ana Ortiz com a representants; tres Comissions de Treball, que compten amb Lucía Matamoros com a responsable de la comissió de Comunicació, Jordi Floriach a Comissió d’Estudiants i Maria Tenorio a Comissió d’Investigació; i finalment, els Equips de Suport compten amb la incorporació d’Olga Marco, que relleva Albert Guerrero en la seva tasca de responsable de l’equip de Tresoreria, Eduard Masvidal a l’equip tècnic i Marc Vidal a l’equip de Secretaria.

Abans de la pausa de mig matí, els responsables de l’equip de Tresoreria i les Comissions de Treball presentaven les activitats en què l’SCN2 havia participat, col·laborat o organitzat en aquests dos últims anys i com això havia repercutit en la comptabilitat de l’associació. Un exemple d’aquestes activitats és el Journal Club, activitat organitzada per la Comissió d’Estudiants i dirigida a l’estudiantat de grau, l’objectiu és promoure l’esperit crític a l’hora de buscar informació en diverses fonts científiques. Un altre projecte organitzat per l’SCN2, aquest cop per la Comissió de Comunicació, és la primera edició de la jornada Gènere i Ciència, que va tenir lloc el dia 4 de maig per conscienciar i debatre la posició de desigualtat de la dona dins de l’àmbit científic, i que comptava amb seminaris, una taula rodona i una exposició. En un altre cas, l’associació va col·laborar en el festival 10alamenos9, en diverses activitats que van tenir lloc durant els dies 10, 11 i 12 d’abril.

Després de carregar les piles durant la pausa, ens acostem a un punt emocionant i al mateix temps, potencialment controvertit: les primeres votacions de la SCN2, amb 24 presents i un vot delegat des de l’estranger. Abans del debat i votació, Marc Vidal i Jordi Floriach asseguraven que tots fóssim conscients dels articles dels Estatuts i Reglament de Règim Intern més rellevants. Entre ells, l’article 5 dels Estatuts:

“Els socis estudiants, numeraris i honoraris tenen dret a:
Participar amb veu i vot a les reunions de l’Assemblea General.”

Així, ens vam disposar a exercir els nostres drets com a membres socis per acceptar els Estatuts sota una majoria absoluta. Després de la revisió del RRI, l’última votació del dia va establir que la següent Assemblea Ordinària seria el 22 de desembre, on es votaran els càrrecs de la Junta Directiva.

A la tarda ens tenien preparades un tipus dinàmiques molt diferents, des d’activitats de team building fins a espais de discussió amb les diferents comissions i grups de treball. La responsable de la Comissió de Comunicació, Lucía Matamoros, el seu coresponsable de comissió David Garcia i Dani García, coresponsable de la Comissió d’Estudiants, havien preparat diverses activitats per conèixer-nos entre tots i totes. Jocs diversos que anaven pujant de dificultat i intensitat, van fer que ens mereixéssim una petita pausa abans de la prova final: The Ultimate Nanoquiz. La responsable de la Comissió d’Investigació, Maria Tenorio, amb Presidència i Vicepresidència, havia preparat un quiz amb preguntes relacionades amb la nanotecnologia que havíem de resoldre per grups. Amb 3 blocs diferents ordenats per dificultats, va posar a prova a 8 generacions diferents de nanotecnòlegs i nanotecnòlogues.

En acabar el dia, la sensació de satisfacció era evident entre els i les assistents. Però també la certesa que tot això just acaba de començar: encara ens queda molta feina per fer, i tothom haurà de posar el seu granet de sorra. I és que com deia l’escriptor i periodista uruguaià Eduardo Galeano, i crec que en el nostre cas nano es pot aplicar molt bé: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites poden canviar el món”.

Autoria: Emma Portabella
Traducció i Edició: Emma Portabella, Lucía Matamoros, Ana Ortiz

Deixa un comentari