Els camins de la nano i l’associacionisme

David Camps Novi

Alguna vegada us heu sentit a dir allò de “com pots passar tantes hores a l’SCN² sense cobrar?” o “això no és una feina”? O potser, simplement, us han dedicat una mirada incrèdula mentre parlàveu de les hores de reunions inacabables?

La veritat és que un no sap mai on el portarà el camí de l l’associacionisme. El que sí que us puc assegurar és que el camí és ple d’aprenentatges i creixement, tant a nivell professional com personal. Dos aspectes que es retro-alimenten. Per exemple, a l’SCN² treballem en gestió de projectes, treball en equip, organització d’esdeveniments, contactes amb institucions, etc. Però, més enllà d’això, hi ha el vostre creixement personal. Estic segur que heu sentit a parlar de les “soft skills” i com cada vegada prenen més importància al món professional. I és que sempre hi ha temps d’adquirir coneixements i habilitats quan comenceu una feina nova (deixant de banda llocs com el món acadèmic), però com treballeu marcarà la diferencia: si sou responsables, si treballeu bé en equip, la vostra iniciativa, autonomia… En aquest sentit, la percepció que tingui el vostre entorn sobre vosaltres pot marcar fortament el vostre futur.

En el meu cas, el món de l’associacionisme m’ha portat al nord de Grècia, on vaig arribar fa quatre mesos. Aquí, al costat del camp de refugiats de Katsikas, hi té lloc el projecte Habibi.Works, un “maker space” intercultural que consta de deu espais de treball diferents. Entre ells s’hi troben: els tallers de fusteria, metal·lúrgia i bicicletes; una zona d’IT, una cuina comunitària, una biblioteca, un gimnàs i un hort. 

Habibi.Works és un punt de trobada entre les comunitats locals de grecs i migrants. També és una plataforma per a desenvolupar projectes, compartir idees i aprendre coneixements en les diferents àrees de treball. Aquí, treballem amb la gent com els nostres iguals: encoratgem els nostres usuaris a crear les seves pròpies solucions, escoltant i acompanyant les seves idees en comptes de dir-los què han de fer. Volem, sobretot, ser un viu exemple dels valors que volem a la nostra societat: respecte, igualtat i solidaritat. 

En definitiva, Habibi.Works és projecte amb una visió diferent a la que estem acostumats a sentir, on creiem que les persones que han deixat casa seva per venir a Europa no es defineixen pel que han deixat enrere sinó pel que saben i poden aportar a la nostra societat.

Com va sorgir la idea? Habibi.Works és el projecte principal de l’organització alemanya Soup&Socks (e.V.), que va arribar al terreny el 2015. Al principi es dedicaven a fer distribucions de menjar i roba – d’aquí ve el seu nom – dins del recent creat camp de refugiats de Katsikas. Poc a poc, però, es van adonar que els residents del camp necessitaven, a més del menjar, un lloc on cadascú pogués desenvolupar les seves habilitats i obrir un espai de “normalitat” enmig de la seva situació extraordinària. 

Aquest darrer any ha sigut, i segueix sent, un any difícil per a tothom. Hem hagut d’enfrontar-nos a una forta disrupció en el nostre estil de vida i a restriccions a la nostra quotidianitat degut a la COVID-19. Per als residents dels camp de Katsikas, aquests canvis han fet encara més difícil i solitari el seu dia a dia. Durant el 2020 hi ha hagut varis períodes de tancament del camp, confinaments de tot el país i dificultats de tota mena. Hem tingut setmanes on només hem pogut contactar amb els residents del camp a través de les reixes i sota la vigilància de la policia local, altres on hem hagut de tancar, voluntaris que no han pogut venir o s’han enfrontat a mil-i-una dificultats per arribar aquí… Però seguim endavant, superant els mesos més difícils per tornar a obrir les portes aviat. 

Enmig de tota aquesta tempesta d’obstacles vaig arribar jo. Sóc plenament conscient que, sense el meu passat en associacionisme i la seva filosofia no seria aquí. Que, a més, tot el que he après en llocs com l’SCN², responent a les preguntes amb que començava aquest text, m’ha dotat d’unes habilitats organitzatives i socials que ara em permeten contribuïr a l’entitat, formant part del nou equip de persones que ha pres el relleu i tirarà endavant el projecte al 2021. Com sempre li dic a un bon amic meu: els camins de l’associacionisme son inescrutables! 

Com veieu, i sabeu per altres companys de classe, les sortides i els camins als que ens pot portar la nano són molt diversos. Alguns d’ells es creuen i d’altres se separen. Però jo sempre dic una cosa: feu el que feu, feu-ho de la millor manera possible; sigueu la millor versió de vosaltres mateixos. Això sempre serà una bona carta de presentació pel dia que vulgueu formar part de nous projectes. I potser un dia us brindarà grans oportunitats de la mà d’algú amb qui heu treballat.

Finalment, m’agradaria convidar-vos a visitar el projecte a les nostres xarxes socials i obrir-vos els braços a venir a formar part de l’equip. Si creieu que teniu habilitats que encaixin amb els nostres tallers o altres maneres d’enriquir el projecte, estarem encantats que ens contacteu a través del meu correu david@soupandsocks.eu o a recruiting@soupandsocks.eu

David Camps Novi

Membre de l’equip de Habibi.Works

Xarxes Socials del projecte: linktr.ee/habibi.works

Foto de Fondo creado por wirestock – www.freepik.es